• admin
  • 14. ledna 2021

O Platebním portálu se starostou obce Středokluky

Zeptali jsme se starosty obce Středokluky Ing. Jaroslava Paznochta na jeho pohled a dosavadní zkušenosti se zapojením do pilotního provozu Platebního portálu Středočeského kraje:

 

Kde jste se o možnosti zapojení do projektu dozvěděl? 

Myslím, že první zmínku jsem viděl na facebookovém profilu bývalého radního Kovácse, který byl u zrodu a přípravy projektu. Trochu jsem projekt pohaněl, protože si myslím, že takové aplikace by měly být doménou soukromého sektoru a je trochu ostudou, že nejlepší aplikaci vyvinul kraj. Možná to vychází z pochopení potřeb samospráv.

 

 „Jak hodnotíte uživatelské prostředí? Složitost používání systému ze strany partnerů projektu a občanů…“ 

Portál má oproti klasickým eshopovým aplikacím výhodu ve své jednoduchosti. Na našem úřadě jsme zvyklí pracovat s přetahováním prvků z nabídky (jak na webových stránkách, tak třeba při tvorbě newsleteru). Během hledání vhodného řešení jsme si připravili diagram poplatků. Nebyl složitý, ale oproti běžnému nákupu jsme potřebovali specifikovat přesněji produkt (máme spoustu výjimek). Věřím, že by to zručnější programátor připravil eshop za chvíli. Ale tady máme hotovou aplikaci a bezplatně. 

Nastavení nezabralo příliš času, spolu s naší referentkou jsme si program osvojili velice rychle. Některé drobnější problémy nám práci trochu zkomplikovaly. Pracovníci RDK se je opravdu snaží řešit a některé největší nedostatky již odstranili. My jim za to přidáváme další a další připomínky, které snad pomohou k přípravě ostrého provozu. V začátku nám také pomohl podrobně připravený manuál. 

Jednoduchost platby pomocí tohoto portálu potvrzuje i několik desítek plateb provedených seniory. Jedna třiaosmdesátiletá paní provedla platbu sama bez pomoci a bez problému. Občas sledujeme, že se nedaří zaplatit přes platební bránu. Jednomu plátci se to nepovedlo ani napošesté. To jsou výjimky způsobené spíše problémy s kartou než v portálu. Pozorně sledujeme "neočekávané" chování a ptáme se plátců na jejich obtíže. Když vybude chvíle času, zkusíme připravit i dotazník spokojenosti. Našim cílem je, aby tyto nepříjemné platby zabraly co nejméně času. 

 

Co jste od systému očekávali a byla očekávání naplněna? 

Zatím stále využíváme papírových známek na odpadní nádoby, proto jsme nepovažovali eshop za aktuální (vždyť všichni stejně musí na úřad). Průběžně jsem sledoval trh, ale nic nám nevyhovovalo.  Největším pokrokem byl platební terminál na pokladně krátce po mém nástupu. Platby platební kartou od té doby činily zhruba třetinu všech vybraných prostředků na poplatcích, platby převodem necelých 10 %. Byli jsme rádi, že se nám na úřadě nehromadí tolik hotovosti jako dříve. Pro malou obec je správa většího množství hotovosti nepohodlná.

Velkým impulsem byl samozřejmě COVID-19 a rizika vyplývající z jeho jednoduchého šíření. Při hotovostních platbách se každý rok nárazově tvořily dlouhé fronty. Náš úřad je maličký, takže lidé musí čekat venku, do toho se nám ještě míchají žáci základní školy, kteří mají třídy nad námi a samozřejmě opatření zkracující úřední hodiny. Rozhodli jsme se, že co nejvíce zkrátíme čas plátců na obecním úřadě. Čím platby půjdou rychleji, tím méně lidí bude muset mrznout venku. 

Pokud zaplatí pomocí tohoto platebního portálu, jsou odbaveni přednostně během minuty dvou. Museli jsme si na to ovšem vyvinout vlastní systém kontroly a vydávání známek na popelnice, který postupně zlepšujeme a zrychlujeme. 

Když se vrátím k otázce, co jsme očekávali, tak hlavním cílem bylo, aby alespoň 30 % lidí zaplatilo přes portál. Když jsem viděl jakou kampaň jsme rozjeli, budu velice spokojený, když v tomto roce dosáhneme 40 %. 

A vypadá to reálně! V prvních 12 dnech (před tímto rozhovorem) jsme vybrali přes systém téměř 180 tisíc korun (2/3 platební kartou, 1/3 převodem na základě platebních údajů/QR kódu ze systému). To dělá asi 23 % celkového odhadovaného výběru poplatků. Pokud budeme počítat celkový očekávaný počet poplatků, tak se již blížíme 20 %. Co nás nejvíce udivuje, že od začátku vede výrazně eshop nad pokladnou v objemu prostředků i počtu plateb. Snad to tak zůstane. Zatím vznikají fronty opravdu výjimečně. 

 

Mluvil jste o informační kampani, o co se jednalo? 

Naše obec se snaží co nejlépe informovat občany o dění v obci. Čím více budou mít informací, tím více všichni ušetříme času byrokracií a dohady. Zavedení eshopu jsme pojali velkoryse a vyzkoušeli jsme prakticky všechny naše informační kanály. Na přípravu nebylo moc času, přístup do portálu jsme získali 17. prosince, 14 dní před jeho spuštěním. Už před Vánoci jsme začali chystat materiály. Mezi svátky jsme roznesli do všech schránek čtyřstránkový dopis o odpadech. Polovinu tvořil popis poplatků a návod jak platit pomocí portálu. 

Systém byl spuštěn 1.1. a než jsem ho stihl sám vyzkoušet, už zaplatilo několik nedočkavců. Začátkem ledna jsme zveřejnili první příspěvek na facebooku týkající se platby poplatků. Přestože měl příspěvek spíše podprůměrný dosah, hned jsme jeho vliv viděli na platbách. Pátého ledna jsme poslali SMS a zprávy do aplikace Mobilní rozhlas zhruba 200 registrovaným. Koncem týdne byl zaslán eKluk (emailový newsletter) 177 lidem. Informace jsou samozřejmě od začátku umístěné na webu obce a zvýrazněné na hlavní stránce. Všechny texty spolu korespondují a odpovídají také textům a nápovědám v samotné platební aplikaci, kterým jsme od začátku věnovali velkou pozornost. 

Koncem ledna vyjde obecní periodikum Středoklucká Střela s připomenutím i zopakováním "jak na to". Mezitím určitě připomeneme povinnost příspěvkem na FB a vymýšlíme jak to komunikovat na Instagramu, poslední naší aktivní sociální sítí. Videonávod na Youtube dokončíme asi až pro příští sezónu. Musím také pochválit pracovnice úřadu, které se do přípravy vrhly na plno a nyní každého aktivně upozorňují na možnost platby přes internet a její výhody. 

 

Chtěl byste autorům nebo svým váhajícím kolegům něco vzkázat?

Autorům samozřejmě patří velké poděkování, stejně jako vedení Středočeského kraje, ač si stále nejsem jistý, že toto je úkolem kraje. Na druhou stranu ho mohou používat stovky krajských příspěvkových organizací a to už může být velice zajímavé. My ho také doporučíme našim příspěvkovkám, zda by i jim nemohl dobře sloužit. 

Docela živě si dokáži představit, jaká hrůza v některých obcích při zavádění takových novot zavládne. Účetním vstávají vlasy na hlavě. Ale nebojte se, portál je zadarmo, takže stojí jen trochu času na nastavení a kdykoli z toho můžete utéct (proto jsme do toho šli my) a společně ho můžeme vychytat, aby byl opravdu dobrým nástrojem, který zjednoduší život nám na obcích i všem plátcům. A to je naše práce, zjednodušovat spoluobčanům život. 

 

Děkujeme za rozhovor

 

Pokud si chcete platební portál vyzkoušet a podívat se, které další obce portál využívají, klikněte zde: https://platby-sc.cz/